Wij zijn Marieke en Johannes, samen met onze kinderen Sion en Selah vormen wij de familie Zandbergen.

Familie Zandbergen


We wonen aan de Zomerweg in Aalten.

Marieke werkt als pedagogisch beleidsmedewerker/coach voor Stichting de Achthoek in Lichtenvoorde en is geboren en getogen aan de Zomerweg. Johannes is werkzaam als trajectbegeleider bij Workmate Company en verantwoordelijk voor de groen-werklocatie NR.30 bij Harreveld.

In 2018 en 2019 hebben we een periode van verbouw gehad aan het huis aan de Zomerweg, waarbij de ouders van Marieke nu toekomstbestendig aan de achterzijde wonen en wij in het voorhuis. Het is een bijzonder mooie woonplek zo aan de rand van het dorp, waarbij de industrie op een steenworp afstand ligt, maar we omringd door bos toch in een beschutte oase kunnen vertoeven.

Johannes en Marieke

Lintelo 12

De Zomerweg was vroeger geen openbare en verharde weg, maar een simpele zandweg. Er was daarom geen straatnaam met huisnummer aan het huis verbonden, maar het huis en de plek kregen een nummer toegewezen dat bij het buurtschap behoorde. In het geval van de plek waar wij wonen was dit ‘Lintelo 12’. We vinden het mooi om de geschiedenis van onze plek een gezicht te geven door hiernaar te verwijzen. De plek kent veel verhalen en is van origine een klein gemengd agrarisch bedrijf geweest. Hier wordt door onze (schoon)vader nog regelmatig levendig over verteld.


Wat doet Lintelo 12?

Lintelo 12 is een tuinderij met een (zelf)oogsttuin voor oogstgenoten.
Het is een zogeheten CSA (Community Supported Agriculture)

We zijn eind 2022 begonnen met het aanleggen van een groentetuin met een oppervlakte van ongeveer 700 m2. Omdat we nieuwsgierig waren naar diverse manieren van omgaan met de bodem en het herstellen van het leven daarin, hebben en we twee verschillende manieren gebruikt om de grond klaar te maken voor de teelt. De ene methode is volgens het ‘no-dig’ principe (karton met daarop compost en paden van houtsnippers), de andere voorbewerken met groenbemester en later met stalmest en compost.
Eind 2023 hebben we de moestuin mogen uitbreiden met nog eens ruim 500m2.

Het totale perceel dat we in gebruik hebben mogen nemen bedraagt ongeveer 4500 m2. Dit hebben we aangeplant met o.a. fruitbomen, een kruidenheuvel, een pluktuin, diverse meerjarige eetbare gewassen, struiken en hagen met bessen, bramen en frambozen.
Onze varkens en kippen hebben alle ruimte en worden onder andere gevoed met resten van het land. Ook hebben we loopeenden, deze natuurlijke slakkenbestrijders zetten we zo nodig in om de hoeveelheid slakken terug te dringen. Onze dieren zorgen op z’n tijd natuurlijk ook voor een lekker logisch eitje of (h)eerlijk stuk vlees.

Lintelo 12 is zeker niet alleen een tuinderij, maar bovenal een plek waar het bruist van de diversiteit en voor ons heel belangrijk; een plek waar je je thuis kunt voelen en mag genieten van de omgeving en rust, zo aan de rand van het dorp Aalten.

Ons doel is om samen te werken met de natuur en een plek te creëren waar het ecosysteem steeds meer in balans is.
Solidaire betaling, agro-ecologie en eerlijk loon zijn belangrijke thema’s voor ons.
Daar vertellen we je graag meer over!

Graag tot ziens bij Lintelo 12!