Met Lintelo 12 willen wij ons steentje bijdragen aan biodiversiteit in onze omgeving door middel van het telen van groente en fruit volgens het agro-ecologische gedachtegoed met aandacht voor een gezond ecosysteem. Ook zien wij een solidaire gemeenschap voor ons waarin mensen zich betrokken en welkom voelen.

Je kunt hier aan bijdragen door oogstgenoot van Lintelo 12 te worden. Met ons kleine bedrijf raken we veel grote maatschappelijke thema’s aan. Onderwerpen als klimaatverandering, het afvalprobleem, eerlijke prijzen, vereenzaming, bodemvruchtbaarheid en komen bij ons aan bod. Ons bedrijf is slechts een hele kleine stip op de grote aarde, maar toch geloven wij dat we een verschil kunnen maken.

CSA wat is dat?
Onze manier van landbouw wordt ook wel CSA genoemd. CSA staat voor community supported agriculture, ofwel: gemeenschapslandbouw. Dit houdt in dat je als tuinders en oogstgenoten samen de oogst, maar ook de risico’s deelt. Bij het telen van de groenten, kruiden en het fruit worden vanzelfsprekend geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, we bouwen aan een actief bodemleven en staan voor de kracht van diversiteit.
Als oogstgenoot betaal je vooraf en ontvang je voor die bijdrage in ieder geval 28 weken groenten; mei t/m half november. Met de vooraf betaalde inleg zijn wij verzekerd van inkomsten, die wij weer kunnen besteden aan zaden, compost, plantgoed en gereedschap.
Een deel hiervan is ook ons inkomen, dit leggen we later uit aan de hand van de prijsschaal. Via deze wijze zijn vooraf de financiën rond en is voor ons ook een deel van de afzet
gegarandeerd.

Wat mag je van ons verwachten?
In de periode mei tot half november mag je bij ons je oogstpakket zelf komen oogsten of je haalt een pakket op wat wij voor je klaargezet hebben. De inhoud is hetzelfde.
Gemiddeld bevat elk pakket 5 tot 7 verschillende soorten groenten aangevuld met fruit en/of kruiden van het land.
Wekelijks ontvang je van ons een email met daarin de inhoud van het oogstpakket voor die week en een kook-tip.
De hoeveelheid groente in een pakket varieert maar is gemiddeld genomen genoeg voor 1 volwassen persoon voor 1 week. Wil je meedoen met kinderen? Hiervoor hebben we een passende verdeelsleutel opgenomen in de solidaire betaling.


Met onze tuinderij zijn we afhankelijk van de natuur, gelukkig!
Maar dit betekent ook dat deze zich niet laat plannen. Daarom kan het zijn dat de opbrengst van het land verschilt.
Dit verschil is in ieder geval zichtbaar in de seizoenen; in de zomer zal er volop te oogsten zijn en zal dit in het voorjaar en de herfst wat minder zijn. Wij doen, binnen onze mogelijkheden en met de huidige kennis ons uiterste best de oogst zo optimaal mogelijk te krijgen.
Jaarlijks organiseren wij een bijeenkomst voor alle oogstgenoten, waarin wij uitleg geven over het reilen en zeilen rondom de tuin en geven we inzicht in inkomsten/uitgaven.
Transparantie vinden wij in deze erg belangrijk. Bij zo’n bijeenkomst blikken we terug op het seizoen en waarderen we jou/jullie input en feedback.
Wij verwachten van jou als oogstgenoot dat je wekelijks je oogstpakket komt ophalen of zelf komt oogsten uit de tuin. Als je met vakantie bent mag je het pakket aan een ander in jouw omgeving geven. Hiervoor ben jezelf verantwoordelijk en je geeft aan ons door wie het pakket komt afhalen of oogsten.

Afhaal-momenten van de oogstpakketten: (je neemt zelf een tas of kratje mee)
Donderdag tussen 15.30 en 17.30
Zaterdag tussen 13.00 en 16.00

Zelfoogst-momenten:
Woensdagmiddag 13-17.30
Donderdagmiddag 13-17.30
Zaterdagochtend tussen 11.00 – 12.-00 en tussen 13.00 – 16.00

Voorbeeld oogstpakket van juli

Hoe werkt zelfoogst?

  • Hoeveel en wat je mag komen oogsten is elke week door ons aangegeven in een mail. We geven daar, waar nodig, ook tips over hoe je het best kunt oogsten.
  • Uit welk deel geoogst mag worden in de groentetuin is gemarkeerd met vlaggetjes. Kruiden markeren we ook met een vlaggetje of een gekleurd bordje.
  • Weegschaal en mesjes/schaartjes zijn aanwezig op de tuin.
  • Je neemt zelf een tas of krat mee. Dus lekker verpakkingsvrij


Prijsschaal
We hanteren geen vaste prijs per oogstgenoot, maar verdelen alle jaarkosten over de hoeveelheid oogstgenoten (streven is 30). Dit doen we naar een geschat percentage, omdat dit voor ons het eerste jaar is. Wekelijkse kosten per oogstgenoot zijn voor ons € 6,12.
Uurloon, pensioen en vakantiegeld is hier niet bij in berekend.
De € 6,12 hebben we gebaseerd op 70% van onze (deels geschatte) investeringen voor dit jaar. Daarnaast hebben we dit gebaseerd op informatie van andere tuinderijen.
We laten jullie binnen deze kaders zelf kiezen wat jullie kunnen en willen betalen per oogstgenoot. We geven jullie echter wel een handvat!

Prijsschaal afhaal Oogstpakket
Prijsschaal ZelfoogstSolidaire betaling
Waarom hanteren we niet gewoon de gemiddelde prijs? Dit doen we omdat we het erg belangrijk vinden dat gezonde groentes voor iedereen beschikbaar zijn. Voor jong en oud, rijk en arm. Door speling in de prijs te geven creëren we een kans waarbij mensen wiens financiële situatie het toelaat het aandeel voor anderen iets betaalbaarder kunnen maken.
Dit is geen verplichting, slechts een mogelijkheid. Ook zet deze betaalmethode aan tot nadenken over wat ons voedsel nou eigenlijk waard is.


Samen aan iets bouwen en ontwikkelen, geeft weer inspiratie en beweegt ons voort!

Zakelijke gegevens:
KvK: 88587436
Bankrekening: NL65 ASNB 8832 9000 17


NB: voor 2023 zijn we voorzien in Oogstgenoten.
Mocht je geïnteresseerd zijn om Oogstgenoot te worden in 2024, stuur ons dan even een mailtje via info@lintelo12.nl