Informatie 2024

Met Lintelo 12 willen wij ons steentje bijdragen aan biodiversiteit in onze omgeving door middel van het telen van groente, kruiden en fruit volgens het agro-ecologische gedachtegoed met aandacht voor een gezond ecosysteem. Ook zien wij een solidaire gemeenschap voor ons waarin mensen zich betrokken en welkom voelen.


Je kunt hier aan bijdragen door oogstgenoot van Lintelo 12 te worden. Met ons kleine bedrijf raken we veel grote maatschappelijke thema’s aan. Onderwerpen als klimaatverandering, het afvalprobleem, eerlijke prijzen, vereenzaming, bodemvruchtbaarheid en komen bij ons aan bod. Ons bedrijf is slechts een hele kleine stip op de grote aarde, maar toch geloven wij dat we een verschil kunnen maken.

CSA, WAT IS DAT?
Onze manier van landbouw wordt ook wel CSA genoemd. CSA staat voor Community Supported Agriculture, ofwel: gemeenschapslandbouw. Dit houdt in dat je als tuinders en oogstgenoten samen de oogst, maar ook de risico’s deelt. Bij het telen van de groenten, kruiden en het fruit worden vanzelfsprekend geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, we bouwen aan een actief bodemleven en staan voor de kracht van diversiteit.
Als oogstgenoot betaal je vooraf en ontvang je voor die bijdrage in ieder geval 30 weken groenten; mei t/m half/eind november. Met de vooraf betaalde inleg zijn wij verzekerd van inkomsten, die wij weer kunnen besteden aan zaden, compost, plantgoed en gereedschap.
Een deel hiervan is ook ons inkomen, dit leggen we later uit aan de hand van de prijsschaal.
Via deze wijze zijn vooraf de financiën rond en is voor ons ook een deel van de afzet gegarandeerd.

WAT MAG JE VAN ONS VERWACHTEN?
In de periode mei tot half/eind november mag je bij ons je oogstpakket zelf komen oogsten of je haalt een pakket op wat wij voor je klaargezet hebben. De inhoud is hetzelfde.
Gemiddeld bevat elk pakket 5 tot 7 verschillende soorten groenten aangevuld met fruit en/of kruiden van het land.
Wekelijks ontvang je van ons een email met daarin de inhoud van het oogstpakket voor die week en een kook-tip.


De hoeveelheid groente in een pakket varieert maar is gemiddeld genomen genoeg voor 1 volwassen persoon voor 1 week. Wil je meedoen met kinderen? Hiervoor hebben we een passende verdeelsleutel opgenomen in de solidaire betaling.

We ontvangen het aanmeldformulier en betaling graag voor 1 maart 2024.
De betaling gaat via een tikkie of bankoverschrijving.
Is het lastig om je oogstaandeel in één keer te betalen? Neem dan even contact met ons op en dan kijken we wat wel lukt. Wil je na een jaar toch liever het (zelf)oogstpakket opzeggen, dan zouden wij dit graag voor 1 januari 2025 van je vernemen.

Met onze tuinderij zijn we afhankelijk van de natuur, gelukkig! Maar dit betekent ook dat deze zich niet laat plannen. Daarom kan het zijn dat de opbrengst van het land verschilt. Dit verschil is in ieder geval zichtbaar in de seizoenen; in de zomer zal er volop te oogsten zijn en zal dit in het voorjaar en de herfst wat minder zijn. Wij doen, binnen onze mogelijkheden en met de huidige kennis ons uiterste best de oogst zo optimaal mogelijk te krijgen.

Jaarlijks organiseren wij een evaluatiebijeenkomst voor alle oogstgenoten, om samen terug te blikken op het afgelopen oogstseizoen, de plannen voor het nieuwe jaar te delen en geven we inzicht in inkomsten/uitgaven.
Transparantie vinden wij in deze erg belangrijk. Bij zo’n bijeenkomst blikken we terug op het seizoen en waarderen we jou/jullie input en feedback.
Ook organiseren wij jaarlijks een oogstfeest, waarvoor je als oogstgenoot natuurlijk van harte wordt uitgenodigd!

Oogstfeest 2023

WAT VERWACHTEN WE VAN JOU?
Wij verwachten van jou als oogstgenoot dat je wekelijks je oogstpakket komt ophalen of zelf komt oogsten uit de tuin. Als je met vakantie bent mag je het pakket aan een ander in jouw omgeving geven. Hiervoor ben jezelf verantwoordelijk en je geeft aan ons door wie het pakket komt afhalen of oogsten.

• PAKKET OPHALEN:
Donderdagmiddag vanaf 15u staat je pakket klaar ophalen tot 17.30 (na 17.30 via achterzijde van de tuin)
Zaterdag vanaf 10 staat je pakket klaar ophalen tot 16.00.
(van tevoren aangeven de ochtend of middag)
Op het aanmeldformulier geef je aan wanneer jij in principe iedere week jouw pakket op komt halen. Mocht dat een keer wisselen, geen probleem maar meldt het wel vóor donderdag. Regelmatig bevat een pakket keuze opties, bijvoorbeeld een krop sla of een krop andijvie; deze opties geef je ook voor donderdag door via Whatssapp. Doe je dit niet, dan gaan we er vanuit dat het je niet uitmaakt wat je ontvangt.

• ZELFOOGST
woensdag t/m zaterdag tussen zonsopkomst en zonsondergang is de tuin vrij toegankelijk.
Voor 08.00 en na 18.00 aanloop via de achterkant en tuinders niet aanwezig

HOE WERKT ZELFOOGSTEN?
• Hoeveel en wat je mag komen oogsten is elke week door ons aangegeven in een email.
• De groenten of kruiden die geoogst mogen worden staan met een vlaggetje gemarkeerd in de tuin.
• We geven, waar nodig, ook tips over hoe je het best kunt oogsten.
• Weegschaal en mesjes/schaartjes zijn aanwezig op de tuin.
• Je neemt zelf een tas of krat mee. Dus lekker verpakkingsvrij
• Voor nieuwe zelfoogsters wordt nog een instructiemoment gepland.

EEN PRIJSSCHAAL, HOE WERKT DAT?
We hanteren geen vaste prijs per pakket, maar verdelen alle jaarkosten over de hoeveelheid oogstgenoten (50). Dit doen we naar een geschat percentage, omdat dit voor ons het eerste jaar is. Wekelijkse kosten per oogstgenoot zijn voor ons € 5,98.
Uurloon, pensioen en vakantiegeld is hier niet bij in berekend.
De € 5,98 hebben we gebaseerd op 60% van onze (deels geschatte) investeringen voor dit jaar. Daarnaast hebben we dit gebaseerd op informatie van andere tuinderijen.
We laten jullie binnen deze kaders zelf kiezen wat jullie kunnen en willen betalen per pakket. We geven jullie echter wel een handvat! Zie hieronder voor de prijsschalen.
(Voor zelfoogst ligt deze wat lager omdat wij hier minder arbeid mee hebben dan een afhaalpakket)

PRIJSSCHAAL AFHAAL PAKKET
PRIJSSCHAAL ZELFOOGST

SOLIDAIRE BETALING

Waarom hanteren we niet gewoon de gemiddelde prijs?
Dit doen we omdat we het erg belangrijk vinden dat gezonde groentes voor iedereen beschikbaar zijn. Voor jong en oud, rijk en arm. Door speling in de prijs te geven creëren we een kans waarbij mensen wiens financiële situatie het toelaat het aandeel voor anderen iets betaalbaarder kunnen maken. Dit is geen verplichting, slechts een mogelijkheid. Ook zet deze betaalmethode aan tot nadenken over wat ons voedsel nou eigenlijk waard is en welk loon je de tuinder toedicht.
Eerlijke loon is een belangrijk speerpunt voor ons.

VRAGEN, KENNISMAKEN OF MEEDOEN?
Marieke en Johannes Zandbergen
Zomerweg 3
7122 LE Aalten
Mail: info@lintelo12.nl

Telefoon: 06-39177632


Zakelijke gegevens:
KvK: 88587436
Bankrekening: NL65 ASNB 8832 9000 17


NB: voor 2024 zijn we voorzien in Oogstgenoten.
Mocht je geïnteresseerd zijn om Oogstgenoot te worden in 2025, stuur ons dan even een mailtje via info@lintelo12.nl
, dan kunnen we je op de wachtlijst plaatsen.